Hızırbeg Gayretullah-Doğu Türkistan-2.Maturidi Yesevi Otağı Kurultayı
Maturidi Yesevi Otağı İlmi ve Kelami Araştırmalar Derneği tarafından Türkiye ve Dünyanın her köşesinden bilim insanları, sanatçılar, devlet adamları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımlarıyla 31 Ağustos-2 Eylül 2015 tarihleri arasında Karabük ilinin Safranbolu İlçesinde ‘’2. Maturidi Yesevi Otağı Kurultayı’’ yapıldı. Kurultay kapsamında bilimsel sempozyumlar, açık oturumlar, kültür ve sanat etkinlikleri düzenlenmiştir.
2. Maturidi Yesevi Otağı Kurultayı Genel Başkan Oktay Acar’ın açılış konuşması ve Prof. Dr. Sönmez Kutlu’nun Maturidilik hakkındaki açılış konferansıyla başladı. 1. gün Maturidilik ve Yesevilik konulu sempozyumlar yapıldı. Maturidilik oturumlarında; Prof.Dr. Hasan Onat: Yeni Bir Uygarlığın İnşasında Maturidiliğin Önemi, Prof. Dr. Şaban Ali Düzgün: İndirgemeci Yoruma Karşı Maturidi’nin Genişletici Yorum Yöntemi: Kur’an’ı Güç ve Şiddet Temelli Okumanın Kritiği, Prof.Dr. Hülya Alper: İmamı Maturidiye Göre İnsan Onuru: Tanrının Yücelttiği Varlık Olmanın Anlamı, Prof. Dr. Talip Özdeş: İfrat Tefrit ve Aşırılıklar Arasında Maturidi Çizgisinin Nasslara Bakışı İslam Dünyası ve Ülkemiz Açısından Önemi, Prof. Dr. Mehmet Atalan: Hanefilik ve Maturidiliğin Bektaşilik Üzerindeki Etkileri, Yrd. Doç. Dr. Ali Karataş: Maturidi Penceresinden Müslümanların birbirine bakışına bir yol çıkar mı? Prof. Dr. Mustafa Yıldırım: İslam Estetiği ve Etik,
Yesevilik Oturumlarında ise; Prof. Dr. Alemdar Yalçın: Ahmet Yesevi ve Dünya Felsefesinde Üçüncü Yol, Prof. Dr. Mehmet Şeker: Ahmet Yesevi ve Yesevilikte İnsan, Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş: Ahmet Yesevi’de Dört Kapı Kırk Makam konularıyla birbirinden değerli hocalarımız bizlere ilmi bir ziyafet sundular.
1.Günün sonunda Kurultay Programı kapsamında Safranbolu Kent Meydanında Kültür-Sanat Şöleni başladı. Safranbolu Belediyesi Türk Halk Oyunları Ekibi Yöreye ait oyunları sahnelediler. Şair Gaye Dilek Gezer’in şiir dinletisi, Opera Sanatçısı Şakir İlyasoğulları’ndan Cumhuriyet Türküleri ve Genç Ozanımız Alperen Yemekçi’den sazlı sözlü Türkü dinletisinin ardından Türk Tarihinin kısa bir izletisi olan Türk tarihindeki liderlerin, bilim ve gönül insanlarının canlandırıldığı Zeybek Ateşi gösterisi Türk Halk Dansları ile birlikte sahnelendi. Gösteri öncesi Zeybek Ateşi Gösterisinin mimarı olan Tire Kültür Derneği Genel Başkanı Seyfullah Ayvalı Maturidi Yesevi Otağı Kurultayında olmaktan ve gösterinin kurultayda sahneleniyor olmasından çok mutlu olduklarını belirtti ve nice kurultaylarda beraber olmamız dileğiyle diyerek birlik ve beraberlik mesajı verdi. Zeybek Ateşi Gösterisi Safranbolu halkı ve kurultay katılımcıları tarafından büyük beğeni topladı.
2. Gün bilimsel sempozyum ve açık oturumlarda ise Türk Dünyasının Sorunları ve Çözüm Önerileri konu başlığı altında Prof. Dr. Hanım Halilova: Türkiye’nin Türk Dünyasına Etkisi, Ahmet Zeki Bulunç: K.K.T.C, Şaika Gaspıralı: İsmail Gaspıralı ve Sürgün, İsmail Cengiz: Doğu Türkistan, Işık Ahmet: Batı Trakya ve Sadık Ahmet, Şakir İlyasoğulları: Makedonya, Nazire İsaeva: Türk Dünyası için yeni öneriler, Prof. Dr. Saleh Sultansoy: Türkler ve Bilim: Dün, Bugün, Yarın, Prof. Dr. Nurullah Çetin: Türk Birliği, Nilüfer Mutlu: Ahıska Türkleri, İbrahim Metin: Türklük Delisi Servet Somuncuoğlu, Prof. Dr. Ramazan Taşdurmaz: Anadilde Eğitimin Önemi, Nihat Kula: Yörük Türkmenleri, Abdulkerim Aga: Suriye Türkmenleri, Şemsettin Küzeci: Irak Türkmenleri, Prof. Dr. İbrahim Maraş: Günümüz Türk Dünyasında Kültürel ve Dini Yapı: Problemler ve Çözümler, Mehsa Mehdili: Güney Azerbaycan Toprakları ve PEJAK terör örgütü, Hızırbeg Gayretullah: Doğu Türkistan, Erdoğan Aslıyüce: Türk Dünyasının Meseleleri, Nesrin Sipahi Kıratlı: Bulgaristan Türkleri konularıyla birbirinden değerli bilim insanı ve devlet adamının sunumlarına yer verildi.
3. gün ise Prof. Dr. Saleh Sultansoy’un En Stratejik STRATEJİ adlı konferansıyla başladı daha sonra Türkiye’nin Sorunları ve Çözüm Önerileri konu başlığında akademisyenler ve katılımcılar sorunlarımızın çözümüne katkı sağlamak amacıyla konu ile ilgili sunumlarını yaptılar. Yrd. Doç. Dr. Ömer Hakan Yavaşoğlu: Alzheimer ve Müzikle Tedavi, Doç. Dr. Mehmet Barış Horzum: Türkiye’nin Eğitim Sorunları ve Bazı Çözüm Önerileri, Doç. Dr. Alpaslan Okur: Türkiye Dışında Yaşayan Türkiye Türklerinin Eğitim Sorunları ve Türkçenin Önemi, Şeyma Ercanlı: İslamiyet Öncesi Türk Din Tarihi, BOSGEM Temsilcisi Ömer Ersagun Güldamla: Türkiye’nin Teknik Sorunları ve Çözüm Önerileri, Gökbey Uluç: Türk Alfabesi Göktürkçe’nin Yeniden İşlekleştirilmesi, Suat Turgut: Varlığımız Gelecek Kuşaklara Bıraktığımız Miras Kadardır konuları ile katılımcılar bildirilerini sundular.
2. Maturidi Yesevi Otağı Kurultayı’nda 3 gün boyunca kurultay alanı içerisinde Kitap Tanıtım ve İmza: Prof.Dr. Hanim Halilova, Resim sergisi: Ressam Mustafa Ali Kasap, Hat Sanatı ve Göktürkçe Hat İcralari: Hayri Tekgöz-Yazı Yolcusu, Çizgi Roman Sergisi: Suat Turgut, Kitap Sergisi: Yazar Ethem Oruç, Kitap Sergisi: Yazar Ömer Akşahan ve Katılımcı Kurumların Tanıtım ve Bilgilendirme Stantları gibi katılımcı yazar, sanatçı ve kurumların etkinliklerine de yer verildi.
Bütün etkinliklerin ve bildiri sunumlarının ardından kapanış programına geçmeden önce Maturidi Yesevi Otağını temsilen Genel Başkan Oktay Acar’a hediye takdimi yapıldı. Avrasya Türk Dernekleri Başkanı İsmail Cengiz Bütün Türkistan coğrafyasında güç ve iktidarın simgesi olan “kamçı”yı Genel Başkan Oktay Acar’a takdim ettiler.
İsmail Cengiz kamçı takdimi sırasında şu sözleri söyledi; Türkistan coğrafyasında güç ve iktidarın sembolü olarak bilinen bu kamçı aynı zamanda Türk Milletine bekçilik yapabilme Türk Birliğini sağlayabilme liyakatinde olan insanlara verilir bizlerde Türk milletinin bekçisi olan Maturidi Yesevi Otağı’nı temsil eden Genel Başkan Oktay Acar’a veriyoruz diyerek sözlerini tamamladı.
Hızırbeg Gayrettullah Doğu Türkistanlılar adına bağımsızlık mücadelemizde Doğu Türkistan halkına destek olan Kurultayında bizlere yer veren Maturidi Yesevi Otağı İlmi ve Kelami Araştırmalar Derneği yöneticilerine ve genel başkan Oktay Acar’a gönülden teşekkür ediyoruz dedi. Bu vesile ile Genel Başkan Oktay Acar’a Teşekkür Madalyası ve Doğu Türkistan bayrağı olan Ay Yıldızlı Gök Bayrak’ı hediye ettiler.
3. günün sonunda değerlendirme ve önerileri içeren sonuç bildirisini Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Alper okudu ardından kurultay katılımcılarıyla Dünya Miras Kenti Safranbolu’nun tarihi ve kültürel mekânları gezisi yapıldı.
İlim, Kültür ve Sanat anlamından dolu dolu geçen 2. Maturidi Yesevi Otağı Kurultayı gezinin ardından sona erdi.