Yeni Bir Uygarlığın İnşasında Maturidiliğin Önemi – Prof. Dr. Hasan ONAT
Prof. Dr. Hasan Onat’ın Sunumundan bazı bölümler
Günümüzde geldiğimiz noktada bıçak sırtı gibi bir yerdeyiz ya var olacağız ya yok olacağız. İnsanlığın yeni bir medeniyete ihtiyacı var. Günümüzde her şeyin fıtratı bozulmuş durumda.
Her medeniyeti dinle bağlantısı var din olmadan bir medeniyet olmuyor. 2.si her medeniyetin omurgasını bilim ve sanat oluşturuyor. 3. sü ise medeniyetin evrensel boyutu bu üçünü yakaladığımızda yeni bir medeniyet ortaya çıkar.
Peki Yeni bir Medeniyet İnşa Edebilir miyiz?
Bu millet daha önce büyük medeniyetler yaratmıştır yeniden bunu yapabilir. İslam düşünce tarihinden Hanefi, Maturidi gibi Türk bilginler olmasaydı İslam medeniyet dini haline gelmezdi.
İnsanlığın kaderini değiştirenler bilginin gücüne sahip olan ve bilgi üretenlerdir. Bu konuda Maturidi’den örnek verecek olursa ” düşünmemeyi telkin eden her his şeytan işidir” der Maturidi bu söz aslında Kuranı kerimdeki akletme ve düşünme üzerine ayetlerin bir yorumudur.
İnsan aklını kullanabildiği ölçüde insandır. Maturidinin bu noktada bize göstereceği ışık en temelde kendi varlığının farkına varmak ve aklını kullanmanın insan olmanın bize yüklediği en mühim sorumluluk olduğunu fark etmektir.
ikinci adım: akıl bilgiyle iş görür ne kadar bilgiyle donanırsanız o kadar iş görürsünüz. İnsan bilgi varlığıdır.
Biz Müslümanlar aklımızı kullanmadığımız gibi en iyi Müslüman aklını kiraya veren Müslümandır konumuna gelmiş durumdayız.
Maturidinin günümüz sorunlarına ışık tutması açısından değerlendirecek olursak; bugün Müslümanların problemi İslamı dar alanlara mezhebe, cemaate, tarikata indirgemek dini şeklin ötesine taşıyamamak ve din adına birbirlerini öldürmektir. Bunun üstesinden gelmenin yolunu Kuran açıkca ortaya koymuştur. İslamda zorlama yoktur. burada zorlama sadece İslama girme noktasında değil Müslümanlar arasında ibadetler konusunda da zorlama olmayacağıdır. İslam özgürlük dinidir. Özgürlüğün olmadığı yerde İslamdan söz edilemez.
Bu yüzden günümüz Müslümanlarına düşen görev özgürlüğü merkeze alarak İslamı yeniden anlamalıyız. din alanındaki sağlıklı bir açılım bizlere yeni bir medeniyetin kapılarını aralayacaktır.
Maturidi Yesevi Otağı İlmi ve Kelami Araştırmalar Derneği tarafından Türkiye ve Dünyanın her köşesinden bilim insanları, sanatçılar ve devlet adamlarının katılımlarıyla 31 Ağustos-2 Eylül 2015 tarihleri arasında Karabük ilinin Safranbolu İlçesinde ‘’2. Maturidi Yesevi Otağı Kurultayı’’ yapıldı. Kurultay kapsamında bilimsel sempozyumlar, açık oturumlar, kültür ve sanat etkinlikleri düzenlenmiştir. 2. Maturidi Yesevi Otağı Kurultayı Maturidilik ve Yesevilik konulu sempozyumla başladı Gün sonunda Safranbolu Kent Meydanında Kültür-Sanat Şöleni başladı Türk Tarihinin kısa bir izletisi olan Türk tarihindeki liderlerin, bilim ve gönül insanlarının canlandırıldığı Zeybek Ateşi gösterisi Türk Halk Dansları ile birlikte sahnelendi.
2. gün bilimsel sempozyum ve açık oturumlarda ise Türk Dünyasının Sorunları ve Çözüm Önerileri konusu ele alındı birbirinden değerli bilim insanı ve devlet adamlarının sunumlarına yer verildi. 3. gün ise Prof. Dr. Saleh Sultansoy’un En Stratejik STRATEJİ adlı konferansıyla başladı daha sonra Türkiye’nin Sorunları ve Çözüm Önerileri konuları gündeme geldi akademisyenlerimiz sorunlarımızın çözümüne katkı sağlamak amacıyla konu ile ilgili sunumlarını yaptılar. Program içerisinde katılımcı yazar ve sanatçılarımızın etkinliklerine de yer verildi resim sergisi, hat-kaligrafi sergisi, çizgi roman sergisi ve müzik icraları gibi katılımcıların gönül dünyalarını şenlendirici etkinliklere de yer verilmiştir. 3.gün öğleden sonra kurultay katılımcılarıyla Dünya Miras Kenti Safranbolu’nun tarihi ve kültürel mekanları gezisi yapılarak kurultay programı sona ermiştir.